Naslovna » Aktuelnosti » SAOPŠTENjE ZA MEDIJE

Aktuelnosti

21.01.2021.

SAOPŠTENjE ZA MEDIJE

 SAOPŠTENjE ZA MEDIJE

U sedištu Nacionalnog saveta održan je sastanak Radne grupe sa predstavnicima kineskih investitora povodom izgradnje Rafinerije nafte u Smederevu, kojim je predsedavao g. Tomislav Nikolić a kome su između ostalih prisustvovali g. Ivica Kojić, šef Kabineta predsednika RS i g. Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede. Sastanak je usledio nakon sastanaka predstavnika kineskih investitora sa predstavnicima infrastrukturnih javnih preduzeća Republike Srbije. Planirano je da rafinerija bude izgrađena na mestu gde je nekada već bila predviđena izgradnja rafinerije.

U rafineriji bi se proizvodio EURO 6 a emisija štetnih gasova bi bila nula. U proizvodnji opreme učestvovaće kompanije iz Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

Predstavnici kineskih investitora su iskazali spremnost da, nakon dogovora i usaglašavanja svih pitanja sa Radnom grupom koju će formirati Vlada RS, počnu sa realizacijom projekta od aprila 2021. godine a okvirni rok završetka prve faze iznosio bi 4 godine.

Procenjena vrednost navedene investicije iznosi oko 2,6 milijardi dolara i biće prva investicija po najnovijoj tehnologiji gde će biti zastupljena potpuna zaštita životne sredine.

 Ukidanje pečata