Насловна » Актуелности » Кина је спремна да производи у Србији јер је из Србије могуће извозити у бројне земље света

Актуелности

20.07.2017.

Кина је спремна да производи у Србији јер је из Србије могуће извозити у бројне земље света

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић састао се са гувернером кинеске провинције Џђианг господином Јуеном Ђиађуном.

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић и гувернер кинеске провинције Џђианг господин Јуен Ђиађун

Фото: агенција Фонет

„Сарадња наших двеју држава је на изузетном нивоу, али увек има простора за побољшање односа, истакао је председник Националног савета. Поред постојећих великих инфраструктурних пројеката председник Националног савета господин Томислав Николић, предложио је конкретизацију сарадње кроз инвестирање у заједничку производњу, посебно производњу хране, даље повезивање градова и локалних самоуправа, јачање веза у области културе и развоја туризма, чему би од посебног значаја било успостављање директне авио - линије између Србије и НР Кине.

„Односи Републике Србије и НР Кине, као и наша два народа су веома добри о чему сведоче све интензивније посете на највишем нивоу. НР Кину неизмерно радује одлука да се у Влади Републике Србије оснује тело које ће имати преглед све богатије сарадње двеју држава и које ће координисати мноштво активности да би та сарадња све више јачала. Дошао сам у Србију са јасним циљем, да пронађем партнере за будуће конкретне пројекте, да се упознам са тим где постоје могућности за инвестирање како бих дао јасне препоруке нашим привредницима. Предузетници из наших провинција посебно провинције Џђианг су веома предузимљиви, и познати су у целој Кини по храбрости да улажу у нове пројекте. Председник НР Кине Си Ђинпинг који је био на челу провинције Џђианг, дао је јасне смернице у правцу даљег јачања сарадње Србије и Кине, чему ће посебно бити посвећена та провинција. Кина је спремна да производи у Србији јер је из Србије могуће извозити у бројне земље света. Сматрам да кроз заједнички рад треба да градимо нешто што ће бити од користи за наше две земље, за грађане наших држава. Драго ми је да сам имао прилику да од градоначелника Крагујевца добијем конкретне предлоге и пројекте који се могу реализовати већ у наредним месецима“, нагласио је гувернер кинеске провинције Џђианг, господин Јуен Ђиађун.

„Град Крагујевац је припремио неколико пројеката које Вам сада предајем са молбом да са њима упознате заинтересоване партнере у Вашој провинцији. Жеља нам је да подстакнемо и остале локалне самоуправе да Кини представе своје могућности и пројекте којима бисмо учврстили стратешку сарадњу Кине и Србије“, истакао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић, који је учествовао у разговору.

Састанку су присуствовали и амбасадор НР Кине у Србији Ли Манчанг, као и чланови Националног савета.

 Укидање печата