Насловна » Актуелности » Састанак са потпредседником кинеске Државне комисије за реформу и развој

Актуелности

24.01.2018.

Састанак са потпредседником кинеске Државне комисије за реформу и развој

Главне теме разговора председника Националног савета и потпредседника кинеске Државне комисије за реформе и развој Нинга Ђиџа били су постојећи, као и могућност реализације нових пројеката

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић започео је радну посету НР Кини.

Састанак са потпредседником кинеске Државне комисије за реформу и развој

Национални савет за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином

Главне теме разговора председника Националног савета и потпредседника кинеске Државне комисије за реформе и развој Нинга Ђиџа били су постојећи, као и могућност реализације нових пројеката.

Двојица саговорника изразили су задовољство досадашњом сарадњом двеју држава у оквиру иницијативе “Појас и пут”. Као позитиван пример конкретне сарадње у области производње, истакли су успешну приватизацију Железаре Смедерево. Реализација пројекта пруге Београд-Будимпешта, који има највећи значај за регион, даће нов импулс иницијативи “16+1”, констатовао је потпредседник Комисије Нинг Ђиџу. “Кина вреднује сарадњу коју има са Србијом и Србија је за нас на листи приоритетних земаља у оквиру иницијативе “Појас и пут”. Комисија за реформу и развој наставиће да имплементира пројекте које лидери двеју држава договоре”, подвукао је потпредседник Комисије за реформу и развој.

Састанак са потпредседником кинеске Државне комисије за реформу и развој

Национални савет за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином

Током радне посете Пекингу покренути су разговори и о приватизацији РТБ Бора од стране кинеске компаније Zijin. Потпредседник Националне комисије за реформу и развој Нинг Ђиџу истакао је да Комисија подржава кинеске компаније које намеравају да улажу у Србију попут компаније Zijin, чију намеру да приватизује РТБ Бор је подржао и председник НР Кине Си Ђинпинг.

Председник Националног савета Николић истакао је неопходност што скорије финализације договора који се тичу даљих радова на деоници пруге Београд-Суботица, као и кредитних аранжмана са кинеском Ексим банком за обилазницу Остружница-Бубањ поток и деоницу аутопута Прељина-Пожега. Кинеско-српска сарадња иде узлазном путањом у свим областима, за Србију су посебно охрабрујући подаци о расту нашег извоза у Кину. Жеља ми је да се у Србији реализује још пројеката који ће пунити буџет попут Железаре Смедерево. “Користим ову прилику да председнику Сију, Вама, државним званичницима и народу НР Кине честитам изванредне економске и реформске успехе у протеклих 40 година”, нагласио је председник Националног савета Томислав Николић.

Саговорницу су констатовали и да би, уз сагласност и сарадњу Београда, Скопља и Атине, кинеска страна пружила подршку разматрању реализације канала Дунав-Морава-Вардар-Егејско море, пројекта који би допринео речном повезивању европских држава.

 Укидање печата