Насловна » Актуелности » Састанак са представницима компаније Zijin

Актуелности

27.01.2018.

Састанак са представницима компаније Zijin

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић и делегација Владе Републике Србије након обиласка компаније Zijin наставили су разговоре са представницима компаније.

Састанак са представницима компаније Zijin

Национални савет за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином

Председник Националног савета Николић истакао је да је затадак Савета да се стратегија „Појас и пут“ посебно примењује у Србији. Кина је прва моћна сила која шири своју популарност искључиво кроз економију, својом динамиком кроз сарадњу са 16 држава Кина је покренула и Европу. „Није лако пословати у области рударства у девет земаља на различитим континентима, јер то су све различити правни, економски системи, неопходно је испунити посебне услове пословања, нарочито када је реч о заштити радника. Делегација из Србије имала је прилику да се увери да је ваша компанија способна и да има знање да у свакој земљи ради у складу са њеним правилима и захтевима. За разлику од претходног периода када приватизације нису успешно спровођене, ова Влада ради на томе да свака приватизација повећа, осавремени производњу, донесе нов капитал, таква приватизација је Србији потребна. Србија и Кина су били пријатељи и када нисмо имали економску сарадњу, а најнормалније је да данас искрени пријатељи као што су Србија и Кина и економски сарађују. Волео бих да сарађујемо, да вам РТБ Бор постане још један рудник у иностранству. Ви ћете проценити да ли је за вас ова приватизација добра или не, али Србију можете посматрати као свог правог пријатеља. Ових дана говоримо о успешној приватизацији Железаре Смедерево, али морам вам рећи да је РТБ Бор можда десет пута вреднији за Србију, ово напомињем како би схватили колико је за Србију важно да РТБ Бор почне у пуном капацитету да ради“ нагласио је председник Националног савета Николић.

„Србија и Кина имају добру сарадњу захваљујући лидерима двеју држава. Компанија Zijin подржава иницијативу „Појас и пут“ и има велико интересовање за РТБ Бор. За нас је јако важно да се производни капацитети прошире јер ће тиме и трошкови пасти, а да би се производња проширила неопходно је велико улагање у механизацију и производњу, да се изграде онаква три погона као што сте имали прилике да видите у нашој компанији, јер повећањем капацитета РТБ Бор може бити конкурентан на тржишту. Јасно нам је да је овај пројекат пун изазова, али наша компанија у погледу иновативности технологије има предности у односу на друге компаније. За нас је кључно да приватизација РТБ Бора буде у складу са законима Републике Србије,“ истакао је извршни директор компаније Zijin Чен Ђингх.

 Укидање печата