Насловна » Актуелности » Председник Националног савета Николић разговарао је са руководством Кинеске банке у Србији

Актуелности

12.02.2019.

Председник Националног савета Николић разговарао је са руководством Кинеске банке у Србији

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је са одлазећим председником Кинеске банке у Србији Лиу Сијаофеијем који је председника Националног савета упознао са новопостављеним председником Кинеске банке у Србији господином Ван Леием.

 Председник Националног савета Николић разговарао је са руководством Кинеске банке у Србији

Фотографија: Национални савет

„Веома смо захвални Кинеској банци на њеном пословању у Србији, посебно на доприносу успостављања стратешког партнерства кинеске компаније Зиђин и РТБ Бора. Кина и Србија немају политичке тачке разлаза, у великој мери смо искористили шансе инвестирања у инфраструктуру, приватизација Железаре Семедерево и РТБ Бора знаци су да можемо озбиљно да развијемо сарадњу у производњи. Заједничко инвестирање Кине и Србије у производњу за трећа тржишта, видим и као будуће пројекте Кинеске банке. Национални савет наставља да сарађује са Кином, тренутно је у припреми заједнички План билатералне сарадње у оквиру иницијативе „Појас и пут“, којим ће бити обухваћене све области сарадње наших двеју држава. Надам се да ћемо ускоро у Србији, након приватизације РТБ Бора од стране Зиђина, имати и нове велике кинеске инвестиције“, истакао је председник Националног савета Николић.

Одлазећи председник Кинеске банке у Србији Лиу Сијаофеи се захвалио председнику Националног савета Николићу на свему што је до сада урадио за унапређење билатералних односа, као и за унапређење пословања Кинеске банке у Србији. „Била нам је велика част што сте Ви пре три године имали учешће у отварању Кинеске банке у Србији, пружили сте нам подршку на самом отварању као и кроз даље пројекте и наше пословање у Србији. Били сте драгоцен гост на отварању првог сајма увоза у Шангају (China International Import Expo – CIIE), који је прошле године отворио председник НР Кине Си Ђинпинг. Поверење које сте нам указали говори нам да не смемо стати са пројектима. Кинеска банка у Србији има све већи број клијената како кинеских тако и српских великих, средњих и малих предузећа. Циљ Кинеске банке у Србији је да у будућности доведе што више великих кинеских компанија али и да српске компаније послују посредством наше банке у Кини. Постављањем новог председника Кинеске банке у Србији, изузетног стручњака у банкарству господина Ван Леиа, централна Кинеска банка указује колики значаја даје развоју пословања Кинеске банке у Србији“, нагласио је Лиу Сијаофеи.

Новопостављени председник Кинеске банке у Србији Ван Леи изразио је председнику Националног савета Николићу захвалност на пријему уз наду да ће Национални савет наставити да подржава пословање Кинеске банке у Србији и у будућности.

 Укидање печата