Насловна » Актуелности » Велики потенцијал за даљу сарадњу са Кином постоји посебно у области пољопривреде

Актуелности

27.05.2019.

Велики потенцијал за даљу сарадњу са Кином постоји посебно у области пољопривреде

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је данас у Београду са делегацијом Политичкe консултативне конференције НР Кине града Гуангџоуа коју предводи потпредседник Ју Јианше.

„Србија нема ограничене оквире сарадње са Кином, на нашем примеру уче се и земље чланице Европске уније које су такође веома заинтересоване да сарађују са вашом државом. Од потписивања Споразума о свеобухватном стратешком партнерству, сарадња на највишем политичком нивоу прелила се и на наше привреднике и грађане. Са Кином смо започели сарадњу у области инфраструктуре и саобраћаја, а наставили у области индустрије. Велики потенцијал за даљу сарадњу постоји и у области пољопривреде, посебно у Војводини која има веома плодну земљу. Инвестирање у производњу хране било би од обостраног интереса. Такође, у области туризма Србија може много да понуди Кини, јер Србија има и много лековитих бања, којима недостаје капитал како би се осавремениле“, истакао је председник Националног савета Николић.

 Велики потенцијал за даљу сарадњу са Кином постоји посебно у области пољопривреде

Фотографија: Национални савет

Председник Националног савета Николић, позвао је потпредседника и чланове делегације Политичке консултативне конференције града Гуангџоуа, да се обрате Националном савета  за сваку идеју, иницијативу, подршку, евентуални застој у реализацији даље сарадње са Србијом, јер чланове Националног савета чине девет чланова Владе, потпредседници, министри Владе Србије.

„Данас сваки грађанин Кине зна да Србија и Кина имају традиционално добре и пријатељске односе, који се константно продубљују. Главни циљ наше посете је да се што боље упознамо са ситуацијoм у Србији, и да се  информишемо о могућности унапређења наше сарадње. Удаљеност Кине и Србије за нас није проблем, за нас је битно да је Србија привредно стабилна и сигурна земља. Град Гуангџоу има невероватан привредни раст, и у нашем граду приватне компаније су постале озбиљан конкурент државним компанијама. Желимо да искористимо посету Србији, како бисмо увидели у којим све областима наше приватне и државне компаније могу пронаћи партнере. Посебно смо заинтересовани за пољопривредну сарадњу, у Гуангџоу се узгајају и користе огромне количине хране. Србија има добру климу и плодну земљу за шта смо изузетно заинтересовани, јер грађани нашег града све више пажње посвећују здравој исхрани. Имамо жељу да даље сарађујемо са Србијом и њеним народом“, истао је Ју Јианше потпредседник Политичкe консултативне конференције града Гуангџоуа.

 Укидање печата