Насловна » Актуелности » САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Актуелности

21.01.2021.

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

У седишту Националног савета одржан је састанак Радне групе са представницима кинеских инвеститора поводом изградње Рафинерије нафте у Смедереву, којим је председавао г. Томислав Николић а коме су између осталих присуствовали г. Ивица Којић, шеф Кабинета председника РС и г. Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде. Састанак је уследио након састанака представника кинеских инвеститора са представницима инфраструктурних јавних предузећа Републике Србије. Планирано је да рафинерија буде изграђена на месту где је некада већ била предвиђена изградња рафинерије.

У рафинерији би се производио ЕУРО 6 а емисија штетних гасова би била нула. У производњи опреме учествоваће компаније из Немачке и Сједињених Америчких Држава.

Представници кинеских инвеститора су исказали спремност да, након договора и усаглашавања свих питања са Радном групом коју ће формирати Влада РС, почну са реализацијом пројекта од априла 2021. године а оквирни рок завршетка прве фазе износио би 4 године.

Процењена вредност наведене инвестиције износи око 2,6 милијарди долара и биће прва инвестиција по најновијој технологији где ће бити заступљена потпуна заштита животне средине.

 Укидање печата