Насловна » Актуелности » Састанак председника Националног савета са председником кинеске компаније China Energy International Group

Актуелности

05.03.2024.

Састанак председника Националног савета са председником кинеске компаније China Energy International Group

Састанак председника Националног савета са председником кинеске компаније China Energy International Group

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је са делегацијом кинеске компаније China Energy International Group коју предводи председник компаније господин Лју Цесјанг.

„Сарадња Србије и Кине дошла је у фазу историјски највишег нивоа како у политичком тако и у економском погледу. Постоји обострана подршка и поверење наша два народа посебно када је реч о економским односима. Укупна вредност реализованих пројеката наше компаније у иностранству прошле годинe износила je 10 милијарди америчких долара. China Energy International Group активно ради на пројекту Рафинерије нафте у Смедереву, међународне околности, питање економске исплативости и проналажење већинског партнера, који би био власник пројекта, су теме којима смо посветили изузетну пажњу. У саставу делегације коју предводим налазе се представници компанија Gezhouba International Corporation, Jepccl, TEPC, SWEPDI, NWEPDI заинтересовани да истраже и узму учешће на српском тржишту у својим областима делoвања. Циљ нам је да и наша компанија у будућности буде актвиније присутна у Србији и у овом региону. Спремни смо да поред рада на пројекту Рафинерије нафте у Смедереву, инвестирамо у пројекте гасних електрана, ветрогенераторе, у зелену енергију. Цена електричне енергије са соланрим и ветроелектранама је веома повољна, желели бисмо да допринесемо у будућности смањењу цене електричне енергије за грађане Србије и појачању капацитета вашег извоза електричне енергије, по повољнијим условима, за државе Европске уније“, нагласио је председник кинеске компаније China Energy International Group господин Лју Цесјанг.

„Обим интересовања компаније на чијем челу се налазите је изузетно велик. Спремност компаније China Energy да у наредном периоду узме активније учешће на српском тржишту сматрам изузетно значајним за даље јачање економских односа наших двеју држава. У Србији има простора за реализацију заинтересованих пројеката компаније China Energy, заједнички пројекти су оно што нас још више везује, јача наше међусобно поверење и омогућава просперитетнији живот наших грађана. Пројекат Рафинерије нафте Смедерево је пројекат о коме се већ дужи период разговара, изузетно је захтеван али верујем да озбиљним радом, озбиљном анализом може се увидети његова исплативост на обострану корист. Производња електричне енергије у Србији је у принципу јефтинија него у Европи и у складу са свим приликама прилично јефтину електричну енергију држава обезбеђује својим грађанима. Србија и НР Кина су отворене за међусобну сарадњу, лидери наше две државе усмерени су искључиво на рад за добробит својих грађана, надам се новим заједничким успесима и учешћу кинеских компанија у припреми Међународне специјализоване изложбе EXPO 2027 у Београду“, нагласио је председник Националног савета Николић.

 Укидање печата