Насловна » Актуелности » Састанак са извршним замеником градоначелника Сјамена

Актуелности

14.05.2024.

Састанак са извршним замеником градоначелника Сјамена

Састанак са извршним замеником градоначелника Сјамена

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је са извршним замеником градоначелника Сјамена господином Хуанг Сијаоџоуом.

„Кинески народ изузетно поштује Ваш немерљив допринос сарадњи НР Кине и Србије. Приликом недавне посете председника Си Ђинпинга потписано је више од 29 споразума, а заједничка изјава коју су потписала наша два председника додатно продубљује међусобну сарадњу. Заједничка изјава и потписани споразуми говоре о томе да ћемо у будућности развијати свеобухватну сарадњу, не само приоритетно као до данас у области инфраструктуре, већ и у областима као што су економија и трговина, наука и технологија, култура, зелени развој и друге. На основу договора наша два лидера град Сјамен ће видети на које све начине може практично да допринесе унапређењу кинеско-српске сарадње. Сматрам да је Сјамен град са економским стандардом на изузетном нивоу, у области производње смо достигли велики успех. Значајан број компанија из Сјамена инвестира, од европских држава, за сада само у Мађарској али се надам да ће ускоро и Србија бити привлачна инвеститорима мог града. У Сјамену се одржава и највећи кинески међународни сајам инвестиција и трговине (China international fair for investment and trade- CIFIT) на коме ће Србија имати и ове године посебно место. Знам да сте неколико пута били у нашем граду, председник Си даје велику подршку Сјамену, граду у коме је некада и радио, желим да Вам кажем да сте увек добро дошли у Сјамен и НР Кини“, нагласио је господин Хуанг.

„Задовољство ми је што имам прилику да Вас угостим у Националном савету убрзо након посете Вашег председника. Историјска посета председника Си Ђинпинга Србији несумњиво ће додатно учврстити односе наших двеју држава. Пред нама су године успешне сарадње која ће захваљујући нашим све чвршћим односим обухватити и друге области не само инфраструктуру већ и индустријске инвестиције, пољопривреду, чисту енергетику, зону економске и трговинске сарадње. Очекујем у будућности још нових реализованих пројеката са НР Кином на обострану корист. Србија је међу ретким државама света која је схватила да је будућност заснована на кинеској мудрости“, нагласио је председник Националног савета Николић.

 Укидање печата