Насловна » Актуелности » Србија је спремна за даље продубљивање сарадње са кинеским партнерима

Актуелности

06.06.2024.

Србија је спремна за даље продубљивање сарадње са кинеским партнерима

Србија је спремна за даље продубљивање сарадње са кинеским партнерима

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је са потпредседником градског Комитета Хангџоуа господином Лин Ге.

„Изузетно смо срећни што имамо прилику да боравимо у Србији након посете председника Си Ђинпинга. Вама лично смо захвални на несебичној промоцији односа Кине и Србије, као и координацији сарадње наших двеју држава. Циљ наше посете је успостављање чвршће сарадње са градовима Београд и Ниш. Инвеститори Хангџоуа заинтересовани су за улагања у Србију, због чега планирамо у наредном месецу и посету гувернера Џеђанг провинције. Знам да се у Србији развила идеја изградње паметних градова, ми у Хангџоу имамо искуство у градњи паметних градова које можемо пренети пријатељима у Србији. Искористио бих и ову прилику да позовем представнике Србије да учествују на трећем глобалном дигиталном трговинском сајму који ће се одржати у септембру. „Global digital trade expo“ сматра се делом стратегије наше земље у промовисању дигиталне трговине и стварања Кине глобалним трговцем квалитетом“, нагласио је господин Лин Ге.

„Број кинеских делегација које посећују Србију са циљем испитивања могућности за нашу даљу сарадњу повећава се након недавне посете председника Си Ђинпинга. Знам да се у Хангџоу налазе седишта великих глобалних технолошких компанија, имао сам прилику да посетим изузетно успешне кинеске компаније HikVision и Alibaba Group. Привредни резултати Хангџоуа су на завидном нивоу и надам се да ћете успоставити тешњу сарадњу како са Београдом тако и са Нишом у коме сте боравили у протекла два дана. Србија је спремна за даље продубљивање односа са кинеским партнерима, за реализацију нових пројеката на обострану корист, посебно са градовима као што је Хангџоу чији БДП износи око 280 милијарди долара. Кина на најбољи начин помаже Србији да напредује и ми ћемо у наредном периоду размотрити Ваш предлог у погледу учешћа наших представника на сајму. Желим вам да заувек важи изрека „Рај на небу, Хангџоу на земљи“, нагласио је председник Националног савета Томислав Николић.

 Укидање печата