Naslovna » Aktuelnosti » Kina je spremna da proizvodi u Srbiji jer je iz Srbije moguće izvoziti u brojne zemlje sveta

Aktuelnosti

20.07.2017.

Kina je spremna da proizvodi u Srbiji jer je iz Srbije moguće izvoziti u brojne zemlje sveta

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić sastao se sa guvernerom kineske provincije Džđiang gospodinom Juenom Điađunom.

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić i guverner kineske provincije Džđiang gospodin Juen Điađun

Foto: agencija Fonet

„Saradnja naših dveju država je na izuzetnom nivou, ali uvek ima prostora za poboljšanje odnosa, istakao je predsednik Nacionalnog saveta. Pored postojećih velikih infrastrukturnih projekata predsednik Nacionalnog saveta gospodin Tomislav Nikolić, predložio je konkretizaciju saradnje kroz investiranje u zajedničku proizvodnju, posebno proizvodnju hrane, dalje povezivanje gradova i lokalnih samouprava, jačanje veza u oblasti kulture i razvoja turizma, čemu bi od posebnog značaja bilo uspostavljanje direktne avio - linije između Srbije i NR Kine.

„Odnosi Republike Srbije i NR Kine, kao i naša dva naroda su veoma dobri o čemu svedoče sve intenzivnije posete na najvišem nivou. NR Kinu neizmerno raduje odluka da se u Vladi Republike Srbije osnuje telo koje će imati pregled sve bogatije saradnje dveju država i koje će koordinisati mnoštvo aktivnosti da bi ta saradnja sve više jačala. Došao sam u Srbiju sa jasnim ciljem, da pronađem partnere za buduće konkretne projekte, da se upoznam sa tim gde postoje mogućnosti za investiranje kako bih dao jasne preporuke našim privrednicima. Preduzetnici iz naših provincija posebno provincije Džđiang su veoma preduzimljivi, i poznati su u celoj Kini po hrabrosti da ulažu u nove projekte. Predsednik NR Kine Si Đinping koji je bio na čelu provincije Džđiang, dao je jasne smernice u pravcu daljeg jačanja saradnje Srbije i Kine, čemu će posebno biti posvećena ta provincija. Kina je spremna da proizvodi u Srbiji jer je iz Srbije moguće izvoziti u brojne zemlje sveta. Smatram da kroz zajednički rad treba da gradimo nešto što će biti od koristi za naše dve zemlje, za građane naših država. Drago mi je da sam imao priliku da od gradonačelnika Kragujevca dobijem konkretne predloge i projekte koji se mogu realizovati već u narednim mesecima“, naglasio je guverner kineske provincije Džđiang, gospodin Juen Điađun.

„Grad Kragujevac je pripremio nekoliko projekata koje Vam sada predajem sa molbom da sa njima upoznate zainteresovane partnere u Vašoj provinciji. Želja nam je da podstaknemo i ostale lokalne samouprave da Kini predstave svoje mogućnosti i projekte kojima bismo učvrstili stratešku saradnju Kine i Srbije“, istakao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, koji je učestvovao u razgovoru.

Sastanku su prisustvovali i ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang, kao i članovi Nacionalnog saveta.

 Ukidanje pečata