Naslovna » Aktuelnosti » Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić imenovan je za počasnog predsednika Kinesko - srpskog privrednog udruženja

Aktuelnosti

26.07.2018.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić imenovan je za počasnog predsednika Kinesko - srpskog privrednog udruženja

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić imenovan je za počasnog predsednika Kinesko -  srpskog privrednog udruženja

Fotografija: Kancelarija Nacionalnog saveta

 

Obraćanje predsednika Nacionalnog saveta na svečanosti povodom osnivanja Kinesko - srpskog privrednog udruženja

Kroz celu svoju istoriju Kina je rađala ljude koji su umeli da je vode, čuvaju, razvijaju, obezbeđuju bolji život. Veliki Konfucije je rekao da veliki ljudi najteže poslove ostavljaju sebi. Predsednik Si Đinping preuzeo je na sebe tešku ulogu ne samo da podigne Kinu ekonomski je ojača učini da svi njeni građani žive život dostojan čoveka već i da se upusti i dalje da pomogne drugima narodima i državama.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić imenovan je za počasnog predsednika Kinesko -  srpskog privrednog udruženja

Fotografija: Kancelarija Nacionalnog saveta

 

Prva uporišna tačka Kine u Evropi bila je Srbija iz više razloga, i mi smo narod koji ima istoriju, tradiciju, kulturu, mi smo narod koji se neprekidno borio protiv okupatora, mi smo narod koji je podneo mnoge žrtve u Prvom i Drugom svetskom ratu boreći se protiv fašizma, nacizma i drugih velikih zala. U Kini se to jako dobro zna i nekada mi se čini da nas cene više nego što mi sami sebe cenimo. Biće srećne sve zemlje koje budu sarađivale sa Kinom zato što je to jedan potpuno novi model saradnje. Neki na zapadu kažu da je to osvajanje teritorije, osvajači ne grade auto-puteve, energetske objekte, kulturne objekte, to rade veliki ljudi, veliki narodi. Kina se ovde pojavila preko malih preduzeća, privatnika, preduzetnika, ponekad i sa jako jeftinom robom lošijeg kvaliteta. Neki od nas nisu ni slutili šta sve Kina može da proizvodi. Tek je strategija „Pojas i put“ pokazala pravo lice Kine. Nas očekuje još mnogo poslova sa kineskim partnerima i to su zajednički poslovi između prijatelja, nema uslovljavanja, nema obrazaca po kojima treba da se ponašamo, naš interes je da to sve izgradimo, Kina mora da plasira novac koji zarađuje iz dana u dan. Želim da se zahvalim ambasadoru Li Mančangu, ponekad se ne zna da li više zastupa Srbiju ili Kinu. Želim Kinesko - srpskom privrednom udruženju puno sreće i uspeha, pozivam srpske preduzetnike, kompanije da se uključe u rad ovog neobavezujućeg, ali veoma korisnog udruženja.

Posebne pozdrave i želje za nastavak uspešne saradnje prenosim od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 Ukidanje pečata