Naslovna » Aktuelnosti » Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić otvorio je danas u Pekingu poslovni forum o investicionim projektima u Srbiji

Aktuelnosti

23.04.2019.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić otvorio je danas u Pekingu poslovni forum o investicionim projektima u Srbiji

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić otvorio je danas u Pekingu poslovni forum o investicionim projektima u Srbiji, na kome su učestvovale kineske kompanije zainteresovane za investiranje u Srbiju, u oblasti energetike, infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede.

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić otvorio je danas u Pekingu poslovni forum o investicionim projektima u Srbiji

Fotografija: Nacionalni savet

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić istakao je da je danas naša saradnja sa Kinom strateška. “Srbija je iskren prijatelj, partner Kine i raduje se njenom svakodnevnom napretku. Kao sveobuhvatan strateški partner Kine, Srbija se uzdiže zajedno sa Kinom. Danas na poslovnom forumu prisutne su kineske kompanije koje rade, radile su ili će tek raditi u Srbiji, ovde je i predstavnik kompanije Zđin, jednog od najvećih kineskih investitora u Srbiji. Pored investicija u RTB Bor i Železaru Smederevo, kineska kompanija Linglong investirala je u proizvodnju guma u Zrenjaninu, a kompanija Mint u proizvodnju automobilskih delova u Loznici, čime prelazimo i na novi oblik saradnje, na zajedničku proizvodnju za treća tržišta. Zainteresovani smo za izgradnju termoelektrane Štavalj, termoelektrane u Kragujevcu, rafinerije nafte u Smederevu, saradnju u oblasti proizvodnje hrane, bankarstvu.

Politička klima u Srbiji za kineske investitore je pogodna jer nema političara u Srbiji koji neće prihvatiti kineske investicije. Srbija će sa Kinom tokom Drugog foruma “Pojas i put” potpisati više od deset novih sporazuma, među kojima je i Plan bilateralne saradnje u svim oblastima saradnje Kine i Srbije.

Krajem ove godine očekujemo i posetu predsednika Kine Si Đinpinga, što će dati novi podstrek našoj zajedničkoj saradnji. Kineske kompanije, nove investicije, nova tehnologija, kultura i znanje Kine dobrodošle su u Srbiju. Pozivam vaše kompanije da slobodno investiraju u Srbiju, da zajednički sarađujemo i ostvarujemo nove poslovne uspehe”, naglasio je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

Predsednik Kineskog saveta za promociju međunarodne trgovine Džang Jongming istakao je da na današnjem ekonomskom forumu prisustvuje niz kineskih kompanija veoma zainteresovanih za investiranje u Srbiju. “Predsednik Kine Si Đinping istakao je da Kina i Srbija imaju specijalne, bratske veze. Institucije naše dve države svesrdno sarađuju na unapređenju kinesko-srpske privredne saradnje. Naš Savet podržava investiranje kineskih kompanija u Srbiju i spremni smo da ugovaramo i podržavamo aktivnosti kineskih kompanija u Srbiji i drugim državama. Srbija ima dobru poziciju, dobre odnose sa kineskim rukovodstvom, višedecenijsko prijateljstvo, a ovde smo danas da razgovaramo o zajedničkim poslovnim mogućnostima i nadamo se novim poslovnim uspesima”, naglasio je Džang Jongming.

Na poslovnom forumu među učesnicima bile su i kompanije: PowerChina SEDC, Zijin, China Construction Third Engineering Bureau Co., Ltd, Beiqi Foton Motor Co., Lt, China National Technical Import and Export Corporation, Beijing Public Transit Tramway Co. , Ltd, Power China Hubei Engineering Co. , Ltd, China Railway Material Group Co. , Ltd, China Energy Engineering Corporation (CEEC), China Machinery Engineering Corporation, Shandong Heavy Industry Group, China Light Resources Import and Export Corporation, Wanli Think, Tank, China Fortune Land Development, China Petroleum Engineering & Construction Corporation, Niulanshan Distillery Co Ltd in Alcoholic Drinks (China),China Petroleum Technology Service Alliance.

 Ukidanje pečata