Naslovna » Aktuelnosti » Obraćanje člana Nacionalnog saveta g. Mrkića na simpozijumu „Saradnja Centralne i Istočne Evrope sa Kinom“, u Pekingu 01. novembar 2023. godine

Aktuelnosti

01.11.2023.

Obraćanje člana Nacionalnog saveta g. Mrkića na simpozijumu „Saradnja Centralne i Istočne Evrope sa Kinom“, u Pekingu 01. novembar 2023. godine

 Obraćanje člana Nacionalnog saveta g. Mrkića na simpozijumu „Saradnja Centralne i Istočne Evrope sa Kinom“, u Pekingu 01. novembar 2023. godine

Dragi Predsedniče,
Poštovani gosti,
Dragi prijatelji,

Ovaj naš skup predviđen je da govorimo o saradnji Centralne i Istočne Evrope sa Kinom, ali u novim svetskim uslovima. Izvesno je da bi ovom temom, ustvari, obrađivali i međunarodnu saradnju u celini. Jedno je sigurno: međunarodna saradnja nam je svima potreba ukoliko želimo da izbegnemo ratove. Doduše, njih je čovek uvek vodio misleći da su neophodni i da se samo njima može ostvariti neki cilj i promena. Međutim, to nije tačno. Nije bilo moguće u prošlosti, a tek danas je teško zamislivo. Naročito kada znamo da postoji nuklearno oružje od kojeg nema spasa. Dakle, svako racionalan bi pristupio samo saradnji, koja podrazumeva mnogo toga, a pre svega razmenu i trgovinu.

Današnji svet nije zamisliv bez razvijanja saradnje. Oni koji pribegavaju ratovima ne mogu nikome biti uzor. Jedini rat koji se i danas opravdava je isključivo odbrambeni. Istina je da mnoge zemlje imaju široka tumačenja odbrane, ali je zato pravičnost opšteprisutna i nju oseća ogromna većina današnjeg svetskog stanovništva. Svi mi težimo pravdi. Mislim da je možemo ostvariti samo saradnjom, a ne ekskluzivama bilo koje vrste.

Savremeni svet može dosegnuti sreću ako nastavi sa čvrstim uverenjem da je globalno selo. Zato isto važi i za odnos Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope. U svetu postoji Evroazijski veliki kontinent, u njemu su i Kina i Rusija i Evropska unija i mnogi drugi. Smatram da samo saradnjom možemo imati stabilan i postojan razvoj, svi pojedinačno i svi skupa.

Upravo zato sam u uverenju da bi trebalo da Evroazijski kontinent bude jedna celina, koja će, između ostalog, obezbediti i saradnju Azije sa Evropskom unijom, ali i celim svetom.

Podele nas neće voditi bilo kuda. Znamo kako je bilo u vreme blokovske konfrontacije, koja se objašnjavala ideologijom. Toga više nema i valjda se svet više nikada neće deliti. U globalnoj saradnji je naša budućnost. To je jedan od razloga što podržavamo ideju kineskog predsednika Si Đinpinga, koji svojim vizionarskim projektima upravo to i podrazumeva.

Kina i moja zemlja sarađuju odavno. To svakako nije uzrokovano našom pozicijom u Evropi i našim strateškim opredeljenjem, već duboko ukorenjenom logikom koju prihvata naš narod i svim srcem je deli. Dokazivali smo taj pravac u bezbroj navrata, a poslednji put i prisustvom Srbije na najvišem nivou, na trećem forumu, baš ovde u Pekingu, posvećenom desetogodišnjici „Pojasa i Puta“. Svako dobronameran prihvata ovakvo razmišljanje i delanje. Ovde je nedavno bio predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, sa mnogo ministara, među kojima su bili i potpredsednici naše Vlade. Potpisali smo skoro 20 sporazuma, naravno ne toliko koliko su godišnje u posetama Kini odnosile najvažnije članice Evropske unije, ali važna je namera i vrsta ponašanja. Dragi predsedniče i uvaženi gosti, iz navedenog je jasno da mi pozdravljamo stvaranje multipolarnog sveta. O svakoj, pa i najmanjoj zemlji, treba voditi računa, kao i o najvećim. Bez te filozofije imaćemo samo više i više problema. Prava i suštinska demokratija jednostavno poziva na poštovanje svih i svakoga. Toga moramo biti svesni. Sebičnost nas nikuda neće odvesti. Podržavamo povelju Ujedinjenih nacija, njenu suštinu i sva htenja koja na međunardnoj sceni treba da odišu i praktično sprovode ljudski razvitak.

Pozdravljamo visoke kontakte Kine i Sjedinjenih Američkih država. Nadamo se da će što pre doći i do sličnih kontakata Rusije sa SAD. Podržavamo činjenicu da je mnogo visokih američkih predstavnika posećivalo Peking, i nadamo se susretu predsednika Kine Sija sa predsednikom SAD Bajednom ove godine. Kao i uvek sve je u pregovorima, a ne u ratu. Niko ne treba da bude na šteti, kao što je slučaj sa Ukrajinom, Gazom i Izraelom. Sukobi samo ostavljaju žrtve iza sebe, najčešće nevine. Zbog toga insistiramo na saradnji i pregovorima.

Jedan od načina je i stalno povezivanje kineskog sa tržištem zemalja Centralne i Istočne Evrope, što je predmet i ovog skupa. Dozvolite mi da se ukratko osvrnem na podatke koji govore u prilog onoga što sam do sada iznosio. Trgovinska razmena između SAD i Kine svakodnevno raste i meri se stotinama miliona dolara. Uprkos činjenici da su od jedne strane Kinezi predstavljeni kao ozbiljan konkurent koga treba obuzdati. Kina je preuzela vođstvo i drži čvrsto prvo mesto u saradnji i razmeni sa Evropskom Unijom. Ogromno kinesko tržište jednostavno priziva sve na razum. Ne sme se nikako zaboraviti da su kineski građani, pod vođstvom Komunističke partije, sve zadovoljniji i da im rastu zarade. Zar to nije garancija plasmana brojnih roba na tržištu Kine? O ovoj činjenici moramo svi voditi računa i shodno tome se ponašati. Za pohvalu je što kineska strana ne uslovljava niti utiče na određivanje prioriteta privrednih poduhvata zemalja. Sigurni smo da će tako i nastaviti.

Ovom prilikom želeo bih da naglasim da se Srbija zalaže za politiku „jedne Kine“ i da veoma poštuje činjenicu da Kina svojim stavom podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

 Ukidanje pečata