Насловна » Актуелности » Председник Националног савета Николић са делегацијом Националне комисије за развој и реформе НР Кине

Актуелности

05.12.2018.

Председник Националног савета Николић са делегацијом Националне комисије за развој и реформе НР Кине

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је са представницима Националне комисије за развој и реформе НР Кине на челу са госпођом Динг Ђи, а који бораве у Београду ради усаглашавања Плана билатералне сарадње са надлежним министарствима Републике Србије.

 Председник Националног савета Николић са делегацијом Националне комисије за развој и реформе НР Кине

Фотографија: Национални савет

„Визија председника НР Кине Си Ђинпинга „Појас и пут“ довела је многе привреднике у Србију који су директно омогућили реализацију великих пројеката посебно у области инфраструктуре и области енергетике, попут приватизације „Железаре Смедерево“ и успостављања стратешког партнерства компаније Зијин и РТБ Бора. Радује ме чињеница да Србија и Кина све више раде на томе да заједнички производимо у нашој земљи. Захвални смо вам на нацрту Плана билатералне сарадње о коме ћете данас разговарати са представницима наших надлежних министарстава. План који усаглашавате је доказ да Србија и Кина настављају да продубљују сарадњу у свим сферама, за добробит наша два народа“, истакао је председник Националног савета Томислав Николић.

 Председник Националног савета Николић са делегацијом Националне комисије за развој и реформе НР Кине

Фотографија: Национални савет

„Потписивањем Изјаве о свеобухватном стратешком партнерству Србије и Кине 2016. године, однос двеју држава подигнут је на сасвим нови ниво. Србија је пријатељска земља која стално подржава иницијативу „Појас и пут“ и механизам сарадње 16+1. Успешним реализовањем кинеско-српских пројеката у оквиру иницијативе „Појас и пут“, попут изградње Пупиновог моста, ауто-пута Е-763, приватизације Железаре Смедерево, изградњом железничке пруге Београд-Будимпешта, развија се наша економска сарадња, али реализација ових пројеката има и значајан одјек међу источно европским земљама. Недавно отворен српски Културни центар у Пекингу доказује да имамо добру сарадњу и у другим областима, као што су и просвета, наука, туризам. Потписивањем Меморандума о разумевању о заједничком формулисању Плана билатералне сарадње у оквиру иницијативе „Појас и пут“, Кина и Србија константо раде на продубљивању међусобне сарадње. Управо подстицање реализације Плана билатералне сарадње је циљ наше посете Србији“, истакла је Динг Ђи шеф делегације Националне комисије за развој и реформе НР Кине.

Након разговора са председником Националног савета Томиславом Николићем, делегација Националне комисије за развој и реформе НР Кине у просторијама Националног савета, наставила је разговоре са представницима наших надлежних министарстава, чије области деловања су предмет Плана билатералне сарадње.

 Укидање печата